Čo je stykač a aké je jeho využitie?

Magazín Admin
13 novembra, 2020

Viete, ako fungujú zariadenia, s ktorými sa stretávate v bežnom každodennom živote? Asi iba málokto by vedel, z čoho sú poskladané a čo sa v nich ukrýva. Hovorí vám niečo slovo stykač? Možno nie, no vedzte, že sa nachádza aj tam, kde by ste to rozhodne nečakali. Ide o elektromagneticky ovládaný spínač a je určený pre spínanie elektrických obvodov. Niektorí ľudia si ho zamieňajú s relé, no stykač je špecificky skonštruovaný . Poďte sa spoločne s nami pozrieť, ako toto malé šikovné zariadenia funguje a kde všade ho môžeme nájsť.

Využitie stykača je skutočne široké

Stykač a ďalšie zariadenia
Funkcie stykača

Ešte kým sa dostaneme k tomu, kde všade môžeme stykač nájsť, poďme sa pozrieť, aký je princíp jeho fungovania. Ihneď po tom, ako je napätie privedené do svorky cievky, začne ňou prechádzať elektrický prúd. Vytvorí sa magnetické pole a tým pádom dôjde ku zopnutie hlavných kontaktov. Toto malé zariadenie má však okrem hlavných kontaktov ešte aj pomocné. U tých dochádza k spínaniu a rozpínaniu. Teraz sa dostávame k jeho využitiu. Svoje využitie nájde hlavne v súvislosti s elektrickými strojmi. Slúži na ich pripájanie, odpájanie a tiež aj riadenie. Ide hlavne o stroje ako napríklad elektromotor, transformátor či elektrická pec. Slúži takisto na ovládanie viacerých elektrických okruhov, ktoré sú na sebe nezávislé, no potrebujeme ich ovládať jedným vypínačom. Rozhodne sa s nimi môžete stretnúť aj pri verejnom osvetlení alebo častiach rozvodov v budovách. Stykač má skutočne bohaté využitie, čo poviete?

Stykač a jeho rozdelenie

Toto užitočné zariadenie môžeme na trhu nájsť vo viacerých prevedeniach a druhoch. Najčastejšie stykače rozdeľujeme podľa druhu spínacieho prúdu. Sem zaraďujeme stykače pre striedavý a jednosmerný prúd. Tie pre jednosmerný prúd sa vyznačujú zložitejšou konštrukciou. Ďalšou kategóriou je rozdelenie podľa hlavných spínacích kontaktov, spôsobu montáže alebo tiež aj podľa parametrov cievky. Ako sami vidíte, existuje niekoľko druhov stykača, ktoré sa od seba odlišujú rôznymi parametrami. Ak sa chystáte jeden kúpiť, určite navštívte špecializovanú predajňu s elektro materiálom alebo špecializovaný eshop. Stykač nájde svoje využitie v rôznych oblastiach nášho života. Viac sa o jeho funkciách a využití dozviete na webovej stránke http://www.legrand.sk/

Comments are closed !