Makové šúľance pre zdravie

Magazín Admin
18 júla, 2022

Mak je výnimočná plodina, ktorá bola v našich končinách používaná v kuchyni už dlhé desaťročia, dokonca patrí medzi najstaršie pestované plodiny. Obsahuje veľké množstvo vápnika, ktorý je dôležitý pre stavbu našich kostí, zvlášť ženy aj deti, by mali mak konzumovať čo najčastejšie. Okrem vápnika, obsahuje aj veľa železa, minerálov, horčíka a aminokyselín. Mak dokonca obsahuje až vyše 20 % bielkovín, je užitočný na náš nervový systém a má celkovo pozitívny prínos pre náš organizmus, preto si makove sulance urobte aj hneď.

Makové šúľance si pripravíte veľmi jednoducho

Makove sulance ako chutný obed
Cesto na makové šúľance

Ak ste dostali na makové šúľance chuť, môžete si ich ľahko pripraviť doma aj sami. Nepotrebujete k tomu žiadne veľké kuchárske zručnosti. Postup je jednoduchý: do osolenej vody si dáte uvariť asi 600 g zemiakov v šupke, ktoré po uvarení necháte ochladnúť a zbavíte ich šupky. Následne zemiaky nastrúhate na strúhadle, pridáte hrubú alebo polohrubú múku, jedno vajíčko a štipku soli. Vypracujete vláčne cesto, ktoré nechajte chvíľu odstáť. Potom ho rozdeľte na menšie kúsky, ktoré vyvaľkáte na šúľky, tieto potom nakrájajte na menšie kusy a vyvaľkajte do tvaru šúľanca. Medzitým si dajte do hrnca zovrieť mierne osolenú vodu, do vriacej vody vhoďte šúľance. Keď vyplávajú na povrch, šúľance sceďte, dajte do misy, posypte ich zomletým makom zmiešaným s práškovým cukrom a zalejte roztopeným maslom. Lahodné šúľance sú hotové, môžete ich servírovať ako hlavné jedlo alebo aj ako dezert, určite to ocenia vaše deti alebo aj návštevy. Pre mnohých z vás boli šúľance jedlom vášho detstva, vás sa tak pri ich vôni vrátia spomienky z detských čias.

Mak treba správne skladovať

Pretože mak sa pomerne rýchlo kazí a zvykne po čase zhorknúť, mali by ste mak kupovať v menších množstvách, aby ste ho stihli spotrebovať. Mak by mal byť skladovaný v suchých uzavretých nádobách, vydrží vám tak pár mesiacov v pôvodnej chuti. Niekto sa bojí konzumovať mak, pretože panuje názor, že mak obsahuje utlmujúce látky na náš organizmus. Nie je to však pravda, tieto dávky sú tak nízke, že pri bežnej konzumácii ich nijako nepocítite. Mak by sme mali teda určite zaradiť do nášho jedálnička čo najčastejšie. Ak hľadáte dobrý recept na makové šúľance, skúste zájsť na stránku https://www.sweet-family.sk

Comments are closed !