Zrnková káva alebo mletá – ktorú uprednostniť?

Magazín Admin
13 novembra, 2018

Vôňa čerstvo uvarenej kávy je pre mnohých kávičkárov doslova pôžitkom. Najintenzívnejšiu chuť a vôňu kávy dosiahneme prípravou čerstvo mletej zrnkovej kávy. Preto nie je vhodné mlieť si zrnkovú kávu do zásoby. Ideálne je namlieť si len také množstvo kávy, ktoré použijete na prípravu. Mletá káva vydrží čerstvá len veľmi krátko. Dlhé skladovanie jej teda uberá na kvalite a intenzite. Ak už uprednostňujete mletú kávu, kupujte radšej menšie balenia, ktoré môžete rýchlo spotrebovať. V opačnom prípade, akonáhle sa káva dostane do kontaktu so vzduchom, začne oxidovať a strácať svoju arómu.

Mletie zrnkovej kávy

Chutná a voňavá zrnková káva
Mletie zrnkovej kávy v mlynčeku

Mletie zrnkovej kávy je jeden z faktorov, ktorý ovplyvňuje jej kvalitu. Okrem mletia sa na chuti kávy podieľa pestovanie, miešanie rôznych druhov zŕn, praženie a príprava. Mletiu kávy by sme mali venovať náležitú pozornosť. Ak si kupujeme čerstvo praženú zrnkovú kávu, musíme si ju pred prípravou nápoja pomlieť. Ak vlastníme kávový automat, ktorého súčasťou je mlynček, je príprava jednoduchá a pohodlná. Ak nie, nie je dôvod vzdávať sa svojej obľúbenej zrnkovej kávy. Na trhu sú dostupné rôzne druhy ručných mlynčekov na kávu, ktoré sú šikovné a spravia rovnakú službu ako tie, ktoré sú zabudované v automate.  Pred mletím kávy je potrebné či už v ručných mlynčekoch, či automatických, nastaviť si hrúbku mletia. Hrúbku mletia volíme podľa toho, aký druh kávy si chceme pripraviť. Obľúbené espresso , alebo turecká káva si vyžaduje veľmi jemné mletie, naopak pri príprave populárneho French press potrebujeme hrubo mletú kávu.

Uchovávanie a skladovanie zrnkovej kávy

Správnym skladovaním a uchovávaním zrnkovej kávy môžeme prispieť k zachovaniu čerstvosti. Skladovať by sme ju mali na suchom, tmavom a chladnom mieste. Chladnička však nie je príliš vhodná, pretože je tam vlhkosť. Ideálna je chladná špajza, alebo komora. Na skladovanie je vhodná nepriehľadná dóza, ktorú môžeme vzduchotesne uzavrieť. Ak uprednostňujete mletú kávu, kupujte len takú, ktorá je hermeticky balená.  Ak nespotrebujete celé balenie, presypte zvyšok do nepriehľadnej nepriehľadnej nádoby s dobrým uzáverom. Hermeticky uzavretá mletá káva vydrží čerstvá zhruba týždeň.

Ak hľadáte prémiovú, alebo certifikovanú kávu tej najvyššej kvality, kliknite na https://www.segafredo-zanetti.sk/cz/kava-zrnkova-domov/. Okrem toho môžete na stránke nájsť zaujímavé informácie o pestovaní a spracovaní kávy až po pravidlá správnej prípravy kávy.

Comments are closed !